Wanneer je dood gaat in een game of wanneer je het absoluut verpest hebt in spel ga je terug naar je laatste savepoint en probeer je het nog een keer. Velen van jullie zullen dit al weten maar velen ook niet maar hetzelfde is ook mogelijk in Windows met restore points. Groot nadeel van dit systeem is dat je ‘saves’ op de dezelfde harde schijf staan en dus geen veilige back-up hebt. Vandaag wil ik over een uitstekend alternatief hebben namelijk Clonezilla.

Clonezilla is open source software die een complete image van je harde schijf of partities van je harde schijf dan wel SSD kan maken. Voor hen die het niet weten is een image is simpel gezegd een complete foto van een DVD, USB, HDD, elk nulletje en elk eentje zal een voor een worden opgeslagen.* Mocht je data corrupt raken door nare virussen of door hardware falen kun je al data snel en eenvoudig terugzetten met ongeveer 6 gb per minuut. Dit is niet alleen handig voor jezelf maar ook voor je vaak a-technische familieleden. Hiermee kan je ze snel weer op weg helpen als ze weer eens iets catastrofaal hebben uitgespookt.

Waarvoor te gebruiken

Persoonlijk zou ik het gebruiken voor wekelijkse updates of voor en nadat je veel software hebt geïnstalleerd of opnieuw heb ingericht. Dit zorgt bij het misgaan voor eenvoudige en snelle weg terug.

Waarvoor niet te gebruiken

Back-ups van je dagelijkse bestanden het is overdreven dagelijkse back-ups van je volledige schijf te maken en er valt over te twisten als een dagelijkse back-up van je bestanden afdoende is. Cloudoplossingen of een persoonlijke NAS kunnen zorgen voor een constante back-up zodat je nooit uren werk kwijt bent.

Het begin

Eerst een klein stukje theorie een computer boot vanuit de bios of zijn opvolger uefi naar het OS. In dit geval gaan we linux booten vanaf een usb-stick en moet je dus weten als je systeem een uefi of bios systeem is. Het grootste voordeel is dat uefi bios booten vrijwel altijd ondersteunt mits de juiste opties aangezet. Dit zijn de veelal de volgende instellingen

  • Safe boot disabled
  • Fastboot disabled
  • CMS boot enabled

Let op niet elke uefi omgeving is hetzelfde eigen onderzoek, googelen en experimenteren kan vereist zijn. Met F9 kan je altijd de instellingen weer terugzetten naar standaard. Je kan er ook voor kiezen om een stick te maken die alleen boot via uefi deze zal dan helaas niet werken op oudere systemen tevens is de software voor bios stabieler en beter getest.

Clonezilla USB-stick bios (mbr): Download deze ISO en gebruik deze software

Clonezilla USB-stick uefi (gpt)  : Download deze ISO en gebruik deze software

Gebruik je linux voer het volgende command in de terminal

$ dd if=/home/gebruiker/pad/clonezilla.iso of=/dev/sdX bs=4M

We kunnen nu Clonezilla opstarten en vanaf daar kunnen we een complete back-up maken. We kiezen voor other modes en daarna boot to ram dit is namelijk een stuk stabieler nadat Clonezilla is opgestart kan de USB-stick verwijderd worden.

De toetsenbordindeling kan jezelf kiezen maar en-us is zeer waarschijnlijk degeen die je moet hebben. Hierna mag je kiezen tussen device-image en device-device in deze guide kiezen wij voor device-image vanwege meer flexibiliteit. Daarna worden er verschillende keuzes gegeven en hier zullen wij gaan voor local_dev oftewel je lokale (externe) harde schijf.

Als je je externe schijf nog niet had aangesloten doe dit dan nu en ga verder. Als het goed is zal deze verschijnen in het volgende venster. Daarna kan je kiezen deze schijf als back-up media te gebruiken. LET GOED OP hier wordt de data heen geschreven bij verkeerd kiezen loop je risico op dataverlies dubbelcheck alles.

Nadat je gekozen hebt waar je de data wilt opslaan moet je kiezen welke data je wilt opslaan. Je kan kiezen voor een enkele partitie maar ook voor de complete harde schijf dit is persoonlijk maar in deze gids zullen we de complete harde schijf gaan backuppen.

Daarna blijven persoonlijke keuzes over als tijdens of achteraf checken van de integriteit van je data en het wel of niet encrypten van je data. Deze laat ik aan jou over maar houd er rekening mee dat encryptie meer tijd kost en het wachtwoord nooit achterhaald kan worden onthoud deze dus goed!

Terugzetten van je data

Het ergste is gebeurd je harde schijf is gecrasht je hebt virussen en/of andere ongein en wilt graag je back-up terugzetten. Dit is gelukkig nog eenvoudiger dan de originele back-up maken. Je volgt deze guide totdat je weer bij het moment bent waar je mag kiezen uit alle mogelijkheden. Dit keer gaan we alleen niet kiezen voor savedisk maar restoredisk
Vanaf hier kan je simpel de instructies volgen en Clonezilla zijn werk laten doen.

Mocht je vragen, opmerkingen, suggesties hebben?! Laat het ons weten via Facebook, forum, *vul aan weten.

Author Wilco
Published
Categories Software Tips
Views 2307

Comments

No Comments

Geef een antwoord

Laatste berichten

Sniper Elite 4

Verslag Game Event ‘History of War’

Cuphead – Eerste gedachten